Ce înseamnă datele nominale de pe corpurile de iluminat?

Este o întrebare la care trebuie să răspundem des. Producătorii folosesc multe semne nominale, pentru a evidenția anumite caracteristici a corpurilor de iluminat. În acest articol o să încercăm să vă explicăm semnificația celor mai importante dintre ele.1

Acest simbol arată că fabricantul garantează conformitatea aparatelor cu normele în vigoare din Uniunea Europeană. Diferite cifre indică tensiunea de utilizare, frecvenţa şi puterea absorbită. Marcajul CE nu reprezintă un marcaj al calităţii: el este destinat serviciilor de verificare de pe piaţă şi nu consumatorilor pentru a-i ajuta în alegerea lor.

2

Când vedem o placuţă care indică acest simbol, acest lucru înseamnă că nici un element care ar putea să conducă curentul nu este accesibil decât dacă se utilizeaza o sculă. Aceste aparate sunt lipsite de conductorul de neutru.

simbolo-2570.png

Indicele IP indică gradul de protecţie al aparatului împotriva pătrunderii corpurilor solide (prima cifră) şi împotriva pătrunderii apei (a doua cifră). Ordinea este în sensul creşterii eficacităţii. Există 7 nivele de protecţie împotriva corpurilor solide (de la 0, adică fără protecţie, până la 6, protejat în întregime) şi 9 nivele împotriva apei (de la 0, adică fără protecţie, până la 8, protejat împotriva imersiunii sub presiune).

Datele nominale ne oferă informații importante despre corpurile de iluminat, tocmai de aceea este necesar să le cunoaștem și să le înțelegem.