iluminatul casei

Iluminatul casei: sfaturi pentru a face alegerile potrivite.

Vremurile în care iluminatul avea un rol strict funcțional și se rezuma de cele mai multe ori la o modestă sursă de lumină au fost date uitării. Astăzi iluminatul este abordat din cu totul alt unghi de către arhitecți și designeri, fiind esențial in conturarea unei amenajări și în crearea unei atmosfere speciale.

Azi putem discuta de trei tipuri de iluminat: general, ambiental și cel de accent. Iluminatul general este asigurat de corpurile montate pe tavan, orientate de obicei spre plafon. Un iluminat ambiental se poate obține cu ajutorul veiozelor și lampadarelor, care asigură o lumină difuză și plăcută. Iluminatul de accent provine de la corpurile cu un design care asigură direcționarea luminii către o anumită zonă din încăpere, cum ar fi de exemplu insula de bucătărie.

Folosirea mai multor surse de lumină în aceeași cameră are un avantaj, respectiv acela de a permite să aducem un plus de stil. Designerii recomandă să mizăm pe diversitate, apelând la conceptul de mix-and-match. Livingul ar fi ideal să beneficieze de toate tipurile de iluminat. Bucătăria este cel mai dinamic spațiu din casă, avem nevoie de o vizibilitate foarte bună, asigurată de un iluminat corect. Dining-ul trebuie de asemenea să beneficieze de un iluminat general și unul ambiental, care va contribui la crearea unei atmosfere intime în timpul meselor. Dormitorul fiind destinat relaxării și momentelor de liniște, are nevoie de un iluminat ambiental. În camera copiilor este indicat să optăm pentru un iluminat general, care să asigure suficientă lumină în timpul activităților.