lampadar

Lampadarul și veioza perfectă?!?!

Dacă folosiți lampa sau veioza, în primul rând, ca obiect decorativ, atunci mărimea nu prea contează. În cazul în care intenţionați să o folosiți pentru citit sau scris, trebuie să ţineți cont de mărimea ei, de intensitatea luminii şi de locul unde o veți aşeza.

Înălţimea ideală? Indiferent unde veți amplasa lampa, marginea inferioară a umbrei făcută de abajur trebuie să vină în dreptul urechii. Altfel riscăm ca lumina să bată în ochi, în loc să fie concentrată pe carte! Proporţiile lămpii trebuie să fie în armonie cu locul pentru care am ales-o, nici mult mai mare decât măsuţa sau noptiera, nici prea mică.

Să nu uităm să verificăm greutatea! Ridicăm lampa, pentru a vedea cât de grea este baza. O lampă sau o veioză cu o bază uşoară se poate răsturna, să evităm să o aşezăm în zonele de trecere sau în cele în care au acces copiii.

Transparentă sau opacă? Dacă veți folosi lampa doar pentru a da accente de lumină interiorului, atunci abajurul poate fi realizat dintr-un material opac, care lasă să treacă puţină lumină. În schimb, dacă o veți folosi pentru citit, aveți grijă ca materialele folosite să nu împiedice lumina să treacă şi să o lase să fie distribuită corect.

Câte? O lege nescrisă spune că lămpile arată cel mai bine în număr impar. Astfel, într-un living puteți folosi două lămpi de masă şi una de podea.