tipuri de iluminat

Patru tipuri de iluminat.

V-ați gândit vreodată ce tip de iluminat vi se potrivește? Sau ce tip de iluminat v-ați dori pentru spațiul dumneavoastră? Spre norocul nostru există multe tipuri de iluminat, care se folosesc de mai multe tipuri de corpuri de iluminat. În acest articol o să vă prezentăm patru tipuri de iluminat.

Iluminatul general sau cel de ambianță, oferă unei zone un iluminat total. Acest iluminat emană o lumină la un nivel confortabil, astfel putem vedea și păși în siguranță. De obicei este punctul de plecare când vine vorba de iluminatul unui spațiu. Acest tip de iluminat ne poate fi furnizat de corpuri de iluminat tradiționale precum lustre, candelabre, plafoniere etc.

tipuri de iluminat

Iluminatul decorativ este acel iluminat care atrage atenție asupra sa. Avem nevoie de corpuri de iluminat cu caracter, unice care pe lângă lumina transmisă trebuie neapărat să schimbe și ambianța încăperii. Benzi de lumină, lustre, candelabre, toate aceste se pot folosi la un iluminat decorativ de efect.

Iluminatul de activitate sau iluminatul direcțional se concentrează pe o anumită sarcină. Acesta este un mod eficient de a focaliza mai multă lumină într-un spațiu unde avem de îndeplinit anumite sarcini. Veiozele, lămpile de masă sau lustrele sunt corpuri de iluminat care se pretează de minune unui astfel de iluminat.

tipuri de iluminat

Iluminatul de accent este tot un soi de iluminat direcțional, doar că acesta are capacitatea de a crea o cameră care să fie interesant din punct de vedere vizual. Acest iluminat se pretează pentru muzee, se poate folosi la expoziții, pentru iluminatul grădinilor etc. Acest iluminat de accent necesită de trei ori mai multă lumină pe punctul focal ca și iluminarea generală în jurul ei.