Unde poziționezi corpurile de iluminat în casă

Unde poziționezi corpurile de iluminat în casă?

Modul cum este iluminată casa contează atât din punct de vedere funcțional, cât și din punct de vedere psihologic. Mulți oameni tratează cu dezinteres această etapă din amenajarea casei, dar de fapt ea este una foarte care poate face diferența dintre un acasă și doar o casă.

Practic, indiferent de anotimp, iluminatul ne ajută să ne bucurăm de mai multă activitate în spațiile din case, chiar și atunci când ziua este mai scurtă ori e destul de urâ pe afară. Dar cum se aleg de fapt corpurile de iluminat?

Când stăm mai mult timp într-un spațiu avem nevoie de lumină generală, care să fie răspândită în mod relativ egal în toată încăperea. Vrei să citești, să gătești sau să te îngrijești în fața oglinzii? Atunci ai nevoie de lumină punctuală. În spațiile de circulație, cum ar fi holurile, majoritatea fără o sursă de lumină naturală, mai degrabă e nevoie de aplice pe perete.

În încăperile sub 2.4 metri, recomandăm mai degrabă corpuri de iluminat la nivelul plafonului –  plafoniere, spoturi etc. Dar chiar lampadarele și veiozele pot avea un rol funcțional nu doar estetic în aceste spații. Pentru tot ce e mai înalt de 2.5 metri recomandăm corpuri de iluminat suspedante. În unele zone corpurile suspendate pot fi coborâte chiar și până la 1.2 metri de sol.

În bucătării și băi, contează mult prezența ferestrelor. Dacă există și au o suprafață mare, atunci se pot opta și pentru corpuri de iluminat obișnuite. În dormitoare este recomandat să existe cel puțin două tipuri de iluminat – cel general și cel punctual. Astfel corpul de iluminat este pregătit pentru trecerea de la starea de activitate la cea de somn.

Ești obligat să alegi corpurile de iluminat din aceeași colecție? Nu. Poți să te joci cu fiecare încăpere în parte. Sperăm ca sfaturile noastre să îți fie de folos.