temperatura culorii

Iluminat bazat pe temperatura culorii.

Sursele de iluminat produc lumină de diferite temperaturi și culori. Azi, când cel mai improtant lucru este eficientizarea și economisirea, majoritatea recomandă să schimbăm becurile incadescente cu becuri moderne, cu un consum de energie redus. Însă, nu toată lumea a fost mulțumită de calitatea luminii.

Ce este această temperatura culorii? Imaginați-vă filamentul de la un bec clasic. Știm că acel filament se încălzește, iar în acel moment el emite o lumină. La început este roșu, apoi galben, alb și într-un final albastru, când deja a atins o temperatură foarte mare. Acești pași se măsoară în Kelvin, cea mai de jos valoare corespunde luminii unei lumânări, aproximativ 1800K. Iar cea mai mai mare valoare corespunde unei lumini clare ca și cerul, adică aproximativ 15000K.

1

Cea mai frecventă temperatură a culorii, cea pe care o găsim în comerț, se situează între 2000K și 6000K. Însă, două temperaturi domină piața surselor de iluminat, lumina caldă și lumina rece. Trebuie să reținem că aceste valori sunt aproximate și pot diferi de la un produs la altul.

Recomandările noastre ar fi să vă echipați întreaga casă cu surse de iluminat care au aceeași temperatură a culorii, să uniformizăm lumina, să fie una plăcută. Asta va face mai acceptabilă trecerea dintr-o încăpere în alta.

Temperatura culorii va ajuta încăperea dumneavoastră, spațiul dumneavoastră, dacă vom alege sursa corect, va deveni mai plăcută și mai relaxantă.